Thuis in Hongarije
Zorgeloos genieten!
  • Registreer

3 items tagged "wijn"

Resultaten 1 - 3 van 3

Toeristische informatie Noord-West Hongarije

 

De 14e eeuwse burcht van Sümeg ligt op de top van de burchtberg. De burcht is nog in zeer goede staat en wat oppervlakte betreft is het een van de grootste van Hongarije. In de burcht is een expositie ingericht over de geschiedenis van het kasteel. Ook de folterkamer en het panopticum kunnen bezichtigd worden. Op de binnenplaats worden regelmatig ridderspelen gehouden. Sümeg, ligt aan de weg van Sopron (grens met Oostenrijk) naar het Balatonmeer. Vanuit de verte kunt u een grote burcht zien staan op een heuvel. In de zomerperiode worden er hier dagelijks ruiterspelen georganiseerd in de oorspronkelijke kledij.

 

De burcht in Sümeg West-Hongarije

 

Bük, is in Europa bekend om het Thermaalbad “Bükfürdö”. Het kuurbad is al ruim 35 jaar in dienst van de geneeskunde. Het badcomplex is 35 ha groot en van de veertien thermaalbaden zijn er vier het gehele jaar geopend.

 

 

Kuuroord Buk

Bekijk HIER een filmpje over de geschiedenis van dit kuuroord op YouTube

 

 

Fertöd, hier staat het grootste en mooiste barokkasteel Esterhazy slot. De bouw van dit Hongaarse Versailles begon in 1720 en duurde 46 jaar. Zeer fraai zijn de met houtsnijwerk versierde meubelen, de gobelins en het Chinese porselein.

 

Slot Esterhazy

 

Györ, de stad van de rivieren, het Arrabona van de Romeinen, een bijna duizend jaar oude bisschopszetel en ook de stad waar Napoleon in 1809 een veldslag won, is vanwege de gezellige binnenstad en de prachtige barokke gebouwen een populaire studentenstad.

 

Györ

 

Köszeg, misschien is dit de enige stad waar ook om 11 uur de klokken gaan luiden ter herinnering aan de overwinning op de Turken in augustus 1532. Ze wisten het 25 dagen lang staande te houden.

 

 Het pittoreske Koszeg

 

Koszeg gebergte, het beschermde natuurgebied van Koszeg heeft een zeldzame plantenrijkdom en herbergt verscheidene bezienswaardigheden. Zoals de plaatsen Cak, Velem en Bozsok.

Komarom is altijd al een strategische belangrijke stad geweest. Door het vredesdictaat van Trianon in 1921 werd het noordelijke stadsgedeelte aan de andere kant van de Donau aan Slowakije toebedeeld. De Elisabeth-brug verbindt de delen van de stad. Aan de rand van de stad ligt een thermaalbad met zes baden in een rustig park met tal van schaduwrijke bomen.

Nagycenk, het szechenyi kasteel werd in 1840 gemoderniseerd en van gasverlichting voorzien. Het behoorde tot het familiebezit van Graaf István Széchenyi, een bekend politicus uit de historische periode van maatschappelijke vernieuwing in Hongarije, ten tijde van de vrijheidsrevolutie van 1848/1849. Ook bouwde hij de eerste vaste brug over de Donau.  

Orseg-streek, dit met bossen overdekte, zacht glooiende vakantiegebied had sedert de 10e eeuw de belangrijkste taak om de grens te bewaken. Achttien dorpen hebben de bouwwijze uit de tijd dat de Hongaren Europa binnentrokken behouden.  

Sopron is één van de weinige steden dat niet verwoest is tijdens de Turkse overheersing en staat bol van de bezienswaardigheden. Tevens treft u hier een actief cultuur leven en een bruisend stadshart. Ook voor de actieve toerist kunt u terecht bij het Fertod meer en de Orseg streek.

 

Sopron met de brandtoren

 

Sopron is inmiddels een stad met meer dan 57.000 inwoners, die de Wijn 'Soproni Kékfrankos' produceren of in de textiel- en tapijtindustrie. Ook bijzonder is het feit dat er een groot aantal oog- en tandartsen zijn gevestigd met een zeer ruime klantenkring van ver over de grens.

 

Wijn uit de Pannonhalma wijnregio  

 

De ongeschonden binnenstad heeft meer dan 100 erkende monumenten en een bijzonder mooi natuurschoon in de omringende heuvels. De stad wordt omsloten door wijngaarden en met dennenbossen overdekte Loverik. Sopron vormde de belangrijkste halte aan de Barnsteenroute, de noord- / zuidroute die dwars door Europa liep.
Hieronder volgt een korte omschrijving van een aantal bezienswaardigheden:
A. Túztorony (Brandtoren), Boven de poort uit steekt de brandtoren van ruim 61 m, van waaraf het brandalarm d.m.v. een trompetsignaal werd gegeven. U vindt hier divers bouwstijlen terug uit verschillende tijdperken zoals de Romeinse, Renaissance en Toscaanse.
B. Scarbantia Fóruma, met een kleine expositie over de blootlegging van de Romeinse Stad 'Scarbantia'.
C. Patikamúzeum, is een oude apotheek 'Angyal' (=Engel) met het nog originele interieur van voor de verbouwing rond 1850.
D. Bencés (Kecske) templon, deze door de franciscanen gebouwde kerk van tussen 1280 en 1300 is een bijzondere bezienswaardigheid. Alleen de kapittelzaal, die nog tot de vroegste bouwperiode behoort is voor het publiek toegankelijk.
E. Fabricius-ház, geeft een goed van de archeologie en interieur uit de 17de- en 18de-eeuw. 
F. Storno-ház, bij de kunstenaarsfamilie Storno was Franz Liszt ook vaak te gast. Het huis uit de 15de-eeuw heeft een fraai aanzien, op de bovenverdieping is een prachtige collectie kunst, meubilair en kleine objecten te bewonderen. Op de begane grond treft u een expositie over de geschiedenis van Sopron vanaf de 19de eeuw.
G. Esterházy-palota, is een van de vele barokke herenhuizen in Sopron. Op dit moment is er een mijnbouwmuseum gevestigd. In het aangrenzende gebouw, een museum voor bosbouw en houtvesterij.    

Szombathely, ook deze stad was een belangrijke schakel aan de Barnsteenroute en van deze winsten werden gigantische mooie gebouwen-kastelen gebouwd.

 

Stadsplein in Szombathely

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Noord-West Hongarije

 

Toeristische informatie Noord-Oost Hongarije

 

 

Nationaal Park Aggtelek, de Baradla-grot van Aggtelek is één van de grootste druipsteengrotten van Europa. Volgens wetenschappers is deze grot geologisch gezien een van de prachtigste plekken op aarde. Het traject is in Hongarije 17km lang. In de grot  loopt een onderaardse rivier, zijn er rotshallen en ongelofelijk grote druipstenen.

 

Grotten van Aggtelek

 

Nationaal Park Bükk, dit park ligt ten noorden van Eger en is 390 km2 groot. Het park dat in 1976 tot beschermd natuurgebied werd verklaard kent het karakter van een hooggebergte en is dicht bebost. Karakteristiek is het op 900 m hoogte gelegen plateau. Het gebied kent verder veel hoge rotsachtige bergtoppen en er bevinden zich in het kalksteengebergte honderden grotten, waar sporen uit de brons- en ijzertijd werden ontdekt.

 

 

 

Szilvásvárad, de Szalajka vallei en Lippizaner paardenSzilvásvárad is een toeristische trekpleister in het Bükk gebergte en vooral bekend vanwege de Szalajka vallei en de Lippizaner paarden. In de zomer rijdt een treintje u zo de Szalajka vallei in.

 

Lippizaner paarden

 

de leuke en gezellige toeristenstad Szilvásvárad

 

 

De boemeltrein vanuit Szilvásvárad rijdt naar het hoogste punt in het Bükk gebergte

 

Vanaf het eindstation van de trein kunt u nog circa 100 meter steil naar boven wandelen om de grot "Istalós-kö" te bezoeken. In deze grot zijn interessante prehistorische vondsten gedaan.

 

De Istalós-kö grot

 

Houdt u van wandelen, dan is het aan te bevelen de terugreis te voet te doen (circa 5 km). Tijdens de wandeling komt u langs de 17 meter hoge Fátyol waterval. Het water is zo zuiver dat u het kunt drinken.

 

De Szalajka vallei in Szilvásvárad met de Fátyol waterval

 

Daarnaast komt u nog langs een forellenkwekerij, een bosmuseum en een houthakkersmuseum. Onderweg kunt u lunchen bij een restaurant. Probeert u vooral de Szalajka forel! In Szilvásvárad zijn mountainbikes te huur waarmee u de omgeving en het Bükk gebergte kunt verkennen.

 

Huur een mountainbike en verken de omgeving van Szilvásvárad 

 

Szilvásvárad heeft met de Lippizaner een enorme aantrekkingskracht op paardenliefhebbers en deze komen dan ook van de hele wereld hiernaartoe. Bij de Lippizaner manege is een museum met foto's en een tentoonstelling van rijtuigen. In de zomer wordt er elke dag een show gegeven.

 

 

 

 

Eger, de stad ligt op een hoogte van 180 meter aan de voet van het Bükkgebergte en is, waarschijnlijk meer nog dan om de bezienswaardigheden, befaamd om de wijn Egri Bikavér (‘Stierenbloed uit Eger’)

 

 

Eger Bikavér Stierenbloed (rode wijn)

 

Op ca. 20 minuten loopafstand van het centrum van Eger vindt u het Dal van de Mooie Vrouwen. Hier zijn meerdere wijnkelders waar u heerlijke wijnen kunt proeven en kopen. Eger staat bekend als de mooiste barokke stad van Hongarije en het is dan ook zeker de moeite waard om een stadswandeling door het historische stadscentrum te maken.

 

Burcht van Eger en het standbeeld van István Dobó

 

Bezienswaardigheden zijn:
- Egerburcht
- Comitaatshuis
- Aartsbisschoppelijke dom en Aartsbisschoppelijk lyceum
- Minaret
- St. Bernardkerk

 

 

 

Hollókö, dit plaatsje aan de voet van het Cserhát-gebergte was het eerste dorp dat op de UNESCO werelderfgoedlijst werd geplaatst. Het centrum van dit dorp bestaat uit 58 huizen en een kerk met witgeschilderde muren die geen van alleen sinds de reconstructie na de brand van 1908 zijn veranderd.

 

Folklore tijdens Pasen. De Páloc stam in Hollókö

 

Lillafüred, ligt 15km ten westen van de industriestad Miskolc en aan het 1,5km lange Hámor-meer. Het is vooral bekend om zijn waterval welke u kunt vinden door het pad te nemen langs het Hotel Palota. In de omgeving is circa 20.000ha bos te vinden wat natuurlijk voor de wandelaar onder ons geweldig is. Ook voor het bezoeken van druipsteen- en turfsteengrotten is dit een geweldig gebied. De meest bekende grot is de Anna en Sint Stefanus Grot in het Bükki Nemzeti Park. En met zoveel bos zijn hier vele vogelsoorten en meer dan 2000 plantensoorten te vinden en zelfs orchideeën!

 

Prachtig hotel in Lillafüred

 

Mezökövesd, de inwoners van de Matyó-streek die uit de plaatsen Mezökövesd, Tard en Szentistván bestaat zijn beroemd om twee dingen: hun katholieke overtuiging die ze ook tijdens de reformatie hebben bewaard en hun bijzondere kledij.

 

Handwerk uit Mezökövesd

 

Miskolc, de derde stad van het land is behalve door zijn industriële achtergrond ook bekend om zijn rijke geschiedenis en cultuurschatten. De grootste iconostase van Midden-Europa bevindt zich in de Grieks-Orthodoxe kerk. Deze 16 m hoge iconostase geeft in 88 afbeeldingen het leven van Jezus weer. 

 

Grotbad in Miskolctapolca met thermaal water 

 

Parád, de dorpjes Parádsasvár, Parád en Parádfürdo liggen verscholen in een smal dal in het Mátra-gebergte, een steile en dichtbegroeide bergrug. U vindt hier, in de buurt van Mátrahaza, de hoogste berg van Hongarije, de Kékestetö (1015m). De toeristische route door dit gebergte verbindt Gyöngyös met Eger. In dit gebied vindt u twee kastelen, ontworpen door de Hongaarse architect Miklós Ybl. Het ene kasteel vindt u in het plaatsje Sasvár en het andere in Parád. In Parád bevindt zich tevens een interessant koetsenmuseum. Parádfürdo is een, door beuken- en eikenwouden omgeven, kuuroord met een leuk paardenkoetsmuseum.

Tokaj, het historische wijngebied Tokaj-Hegyalja produceert al 450 jaar de wereldberoemde Tokajer Aszú die bekend staat als "Koning der Wijnen en Wijn der Koningen" en volgens de legende deze naam te danken heeft aan de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De wijn wordt gemaakt van druiven die tot laat in de herfst hebben gerijpt. Naast de toeristen wordt deze regio ook veel bezocht door de Hongaren zelf.

 

Tokaji Aszú dessertwijn uit Eger in Hongarije

 

Het wijngebied van Tokaj is niet alleen bekend om deTokajer Aszú maar ook nog om de Takaji Furmint. Deze wijn is gemaakt van de belangrijkste druif in Tokaj-Hegyalja: de furmint. Deze frisse en minerale wijn heeft een intens fruitige neus en een heerlijk, zachte mineraliteit met frisse tonen van groene appels (Granny Smith) en zachte peer.

 

Tokajer Aszú en Tokaji Furmint uit Eger

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Noord-Oost Hongarije

 

Zuid-Hongarije

 

Ongerepte bossen, open vlakten, glooiende heuvels en stille dalen, zo ziet het landschap eruit dat begrensd wordt door het Balatonmeer, de Donau en de grensrivier de Drava. Gekenmerkt door het mediterrane klimaat heeft dit deel van Hongarije de meeste zonuren.

Het Orfümeer al jaren een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen. Een vakantiewoning in de omgeving van het meer is een goede uitvalsbasis voor tochten door het Meszekgebergte, een bezoek aan de culturele hoofdstad Pécs of lekker genieten van de mooie rode wijn van Villány.

Sinds Pécs in 2010 werd uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa kan het rekenen op een grote belangstelling. De stad kent een rijke historie waar onder andere de wereldberoemde porseleinfabriek Zsolnay een voorbeeld van is. De traditionele zondagsmarkt van Pécs is te vergelijken met de vroegere vogeltjesmarkt in Antwerpen. Hongaren verkopen hier hun fruit, groenten, kleding, antiek en verzamelingen. Ook dieren zoals honden, katjes en eenden worden hier te koop aangeboden.

Als sinds de Romeinse tijd worden er in het wijngebied van Villány druiven geteeld. De blauwe druiven uit dit gebied de Kékoporto Kékfrankos, Merlot en Cabernet zijn de basis van volle rode Hongaarse wijnen. Egészségedre (op je gezondheid)!

 

 

 

Mecsek gebergte in het Zuid-Westen van Hongarije 

 

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Zuid-Hongarije

 

Klik hier om meer toeristische informatie over Zuid-Hongarije te lezen

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw reis naar Hongarije en over het boeken van een mooie vakantie bij Ten2Ten Reizen. Uiteraard kunnen wij al uw vragen per mail of per telefoon beantwoorden. Om u echter nog sneller van dienst te kunnen zijn, hebben wij al een mooi overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen die wij ontvangen. Wellicht staat uw vraag en antwoord al in dit rijtje. Bekijk dus snel onze rubriek veelgestelde vragen en laat het vakantieplezier sneller beginnen!

Verhuur uw vakantiehuis

U heeft een vakantiehuis in Hongarije? Heeft u er wel eens over gedacht om dit huis te verhuren? Dan bent u bij Ten2Ten Reizen aan het juiste adres. Wij nemen u alle zorgen uit handen.

Graag informeren wij u over alle mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Wilt u liever persoonlijk contact? Bellen kan ook. Wij helpen u graag met een deskundig advies.

Neem contact met ons op

Fijn dat u gebruik wilt maken van onze diensten. Wij helpen u graag persoonlijk verder met het boeken van een mooi vakantiehuis of een bezienswaardige rondreis in Hongarije. Neem contact met ons op om al uw wensen te bespreken:

Ten2Ten Reizen is onderdeel van 'Van Tuijl Recreatie'
Burg. H. Blokstraat 25
4286 CB Almkerk

Telefoon: 0183-302882

Uiteraard kunt u al u vragen en wensen ook aan ons mailen, door gebruik te maken van ons contactformulier. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.